Bitcoin Nieuws | Crypto centrum

Alameda Gap blijft bestaan doordat beperkte liquiditeit de crypto markt belemmert

Februari komt ten einde, maar de ‘Alameda Gap‘ niet. Terwijl de tweede maand van het jaar afgerond wordt, zijn de prijzen in de cryptomarkt wat hersteld ten opzicht van de crash van vorig jaar. Toch weerstaat de zogenaamde ‘Alameda Gap’ nog steeds, aangezien de liquiditeit nog ver verwijderd is van de niveaus die voor de beruchte FTX-inzinking zijn gezien. Onderzoeker Kaiko twitterde dat de Gap ook deze maand nog steeds bestaat, met bitcoin (BTC) “marktdiepte nog steeds ver onder novemberniveau”. Het staat er dat “de hoeveelheid BTC-USD (T) bied- en vraagorders binnen 2% van de middelprijs, gecombineerd op 16 beurzen, de hele maand februari rond de 8k BTC hing – 40% minder dan in oktober”. Bron: Kaiko / TwitterAls herinnering, de FTX-beurs, samen met haar moederonderneming Alameda Research en een aantal dochterondernemingen, diende in november vorig jaar faillissement aan. Deze bedrijven, samen met oprichter Sam Bankman-Fried, zijn sindsdien bezig met de regulerings- en juridische gevolgen (ten koste van de gebruikers). Kaiko merkte de aanwezigheid van de ‘Alameda Gap’ diezelfde maand al op, waarbij werd gesteld dat gewoonlijk liquiditeitstoenames optreden tijdens perioden van volatiliteit, waarbij marktmakers haasten om risico’s te beheren.

“De liquiditeit in de cryptowereld wordt gedomineerd door slechts een handvol handelsfirma’s, waaronder Wintermute, Amber Group, B2C2, Genesis, Cumberland en (het nu failliete) Alameda“. Met het verlies van een van de grootste marktmakers, kunnen we een aanzienlijke daling van de liquiditeit verwachten, wat we de “Alameda Gap” zullen noemen, aldus Kaiko destijds. Riyad Carey, onderzoeksanalist bij het bedrijf, werd vrijdag door Bloomberg geciteerd als hij zei dat, “Het is niet alleen Alameda, hoewel ze een van de grootsten waren. Andere marktmakers kregen een klap en zijn voorzichtiger geworden. […] Het hangt echt af van de token, maar ik zou zeggen dat er nog steeds een 20-40% gat is ten opzichte van de vorige liquiditeitsniveaus. Als er minder liquiditeit is, zien we meestal dat de prijzen in beide richtingen meer volatiel zijn, zoals de afgelopen paar maanden het geval is geweest”.

Strahinja Savic, hoofd data- en analisten bij FRNT Financial, werd geciteerd als hij zei dat Three Arrows Capital (3AC), Celsius Network, “en tal van andere cryptodiensten, bekend en onbekend,” verantwoordelijk zijn voor deze kloof. Daarom kan de daling van de handelsvolumes aan het einde van 2022 waarschijnlijk teruggevoerd worden op de “eliminatie” van deze bedrijven. “Deze bedrijven zouden de spreads in de gaten houden, ze op afstand houden, en diepte ondersteunen”, maar hun val resulteerde in “een toename van bepaalde inefficiënties op de cryptomarkt”, aldus Savic. “Het is ook het gevolg van het faillissement van Genesis, en de opgelopen verliezen voor andere marktmakers met betrekking tot zowel Genesis als FTX”, betoogde Vetle Lunde, senior analist bij K33 Research (voorheen Arcane Research).

Traders zijn er nog niet

Tot slot, volgens Noelle Acheson, auteur van de “Crypto Is Macro Now” nieuwsbrief, suggereert dunne liquiditeit dat de grote traders nog steeds niet terug zijn op de markt. Acheson werd geciteerd door Bloomberg als hij zei dat,”Ik verwacht dat de voortdurende stijging van de volatiliteit sinds het begin van het jaar geleidelijk enkele van de grote spelers terug zal brengen op de markt, aangezien de lage niveaus in december-begin januari de markt gewoon niet interessant genoeg waren om de moeite waard te zijn”.

Intussen meldde Kaiko in zijn wekelijkse marktoverzicht dat de dagelijkse handelsvolume constant hoger is dit jaar. Het daalde naar jaarlijkse dieptepunten aan het einde van 2022, deels als gevolg van slecht sentiment onder detailhandel na de inzinking van FTX. Dat gezegd hebbende, lijkt het sentiment in 2023 aanzienlijk op te lopen; met dagelijkse BTC-volume dat tijdens februari boven de $14 miljard steeg.

De onderzoeker voegde toe dat,”Het algemene niveau van volumes is ook hoger dan aan het einde van 2022, schijnbaar geankerd aan het $10 miljard dagelijkse volume, in plaats van ongeveer de helft daarvan om het vorige jaar af te sluiten”. Bron: Kaiko

Kaiko merkte ook op dat de BTC- en ETH-marktdiepte hun laagste punt bereikte sinds mei 2022. De “liquiditeit in de eigen eenheden bleef de afgelopen week dalen, tot het laagste niveau sinds de inzinking van Terra”, zei het. Het voegde eraan toe dat de BTC 2%-marktdiepte, gecombineerd op 15 gecentraliseerde beurzen, daalde tot 6.800 BTC, bijna drie keer zo laag als de hoogtepunten in oktober. De marktdiepte voor ETH daalde tot ongeveer 57.000 ETH, in vergelijking met 139.000 ETH in oktober.

Wat betreft de prijzen, in november daalde BTC naar het niveau van $15.700, maar is sindsdien gestegen tot de huidige $23.283. Om 10:00 UTC op dinsdagochtend was het 0,5% gedaald in een dag en 6% in de afgelopen week. Op hetzelfde moment noteerde ETC op $1.621, een daling van 1% in de afgelopen 24 uur en 4,7% in de afgelopen 7 dagen. Dit is een aanzienlijke stijging sinds november 2022, toen het was gekelderd tot $1.095.

Post a Comment

You don't have permission to register
  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 27,682.00 1.06%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,643.34 0.13%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.05%
  • bnbBNB (BNB) $ 212.93 0.5%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.529511 1.15%
  • usd-coinUSDC (USDC) $ 0.999484 0.1%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,643.79 0.17%
  • solanaSolana (SOL) $ 23.25 0.22%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.257516 0.51%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.061223 0.51%